Lattiaremontti on asia, jonka äärellä kannattaa pysähtyä miettimään, millaiset lattiat ovat juuri sinun kotiisi kaikin puolin sopivat. Lattiamateriaalia ei kannata valita vain ulkonäön perusteella, vaan on mietittävä myös, keitä tilassa liikkuu, kuinka ahkerasti ja missä tilanteissa tilaa käytetään. Myös asennustapa on syytä ottaa huomioon.

Esimerkiksi lapsi- tai koiraperheessä, jossa sattuu ja tapahtuu, kodin pinnat ovat luonnollisesti alttiimpia erilaisille kolhuille ja naarmuille. Niissä kannattaa satsata elämää kestäviin lattioihin – kuten esimerkiksi mukavaan ja käytännölliseen vinyylilankkuun tai ripauksen ylellisyyttä tuovaan kovetettuun puulattiaan.

Ulko-ovien läheisyyteen ja keittiöön on syytä valita myös kosteutta kestävä materiaali. Värisilmästä löydät laadukkaat parketit, laminaatit, vinyyli- ja vinyylikorkkilattiat sekä asennustarvikkeet!

Lattiamateriaaliviidakossa pää menee helposti pyörälle ja siksi kokosimmekin tähän tekstiin keskeisimmät asiat suosituimmista ja yleisimmin käytössä olevista lattiamateriaaleista. 

Vinyylikorkki viehättää

Mitä eri lattiamateriaaleista tulisi tietää?

Vinyylikorkki

Vinyylikorkki on kestävä, akustinen ja lämmin materiaali. Se soveltuu erinomaisesti niin lapsi- kuin lemmikkiperheisiin tai vaikka toimistoon. Kestävyytensä ansiosta korkki soveltuu myös julkisten tilojen lattiamateriaaliksi. Korkki tuo lattiaan joustoa, tuntuu lämpimältä ja vaimentaa kopinaa tai esimerkiksi koiran kynsien rapinaa. Vinyylikorkissa yhdistyy luksusvinyylipinnan kestävyys kahden korkkikerroksen ainutlaatuisiin mukavuusominaisuuksiin. Lattia on helppohoitoinen, kestävä, hiljainen ja lämmin.

Vinyylilankku

Suositut vinyylilankut ovat erittäin kestäviä ja näppärien taittoponttien ansiosta lattia on helppo asentaa. Vinyylilankku on täysin kosteussuojattu ja lattiat tuntuvat lämpimältä jalan alla. Vinyylilankkulattiat sopivat erinomaisesti esimerkiksi lapsi- ja lemmikkiperheisiin. Vinyylilankku on myös verrattain edullinen valinta!

Muovimatto

Muovimatto on teknisesti erinomainen ratkaisu esimerkiksi keittiöön sekä vaate- ja lastenhuoneeseen. Muovimattokuoseissa on valinnanvaraa graafisesta shakkiruutukuosista aina kauniisiin, usein hätkähdyttävän luonnollisen näköisiin kivi- ja puukuoseihin asti. Muovimatto (esimerkiksi Ideo Pro joustovinyyli) voidaan tietyissä tapauksissa asentaa myös ilman liimausta! Nykyaikaiset muovimatot ovat tutustumisen arvoinen vaihtoehto, kun halutaan helppohoitoinen ja käytännöllinen lattia.

 

Kuvien koteihin on valittu olohuoneen materiaaliksi vinyylilankku Pure Click ja makuuhuoneeseen Ideo Tex -muovimatto.

Parketti

Parketti on kestävä ja klassinen valinta kotiin, johon halutaan ripaus ylellisyyttä. Parketti on aito luonnontuote, joten lautojen ulkonäkö on aina yksilöllinen. Parketti nostaa asunnon arvoa ja on miellyttävän tuntuinen sekä ekologinen lattian pintamateriaali. Erilaiset pintakäsittelyt antavat runsaasti vaihtoehtoja perinteisten kuosien rinnalle. Parkettilattia voidaan uudelleenkäsitellä, jolloin tuotteen elinkaari on pitkä. Yleisin tapa piristää vanhaa parkettia on hioa ja lakata se, mutta joskus parketti päätetään myös maalata. Puu on elävää materiaalia, se sopeutuu ympäröivän ilman kosteuteen ja laajenee tai kutistuu sisäilman kosteuden vaihtelun mukaan.

Kovetettu puulattia (Bjelin Woodura)

Kovetetuissa puulattioissa on aidon puun tuntu, mutta ne ovat monta kertaa kovempia verrattuna muihin puulattioihin. Woodura-materiaalin salaisuus piilee lattiapinnan patentoidussa teknologiassa, jossa puuviilu kovetetaan alapinnaltaan. Innovatiivisen kovetetun puulattian etuna on elämättömyys – tutuista, pitkään käytössä olleista puulattiamateriaaleista poiketen se ei tarvitse liikuntasaumaa suurissakaan tiloissa.

Kovetettu puulattia sopii kodin kaikkiin kuiviin tiloihin – myös keittiöön tai tuulikaappiin! Materiaali kestää pienet roiskeet ja on iskunkestävyydeltään huippuluokkaa. Tämän ansiosta sitä voidaan käyttää myös esimerkiksi pienissä toimistoissa tai putiikeissa.

Laatat

Laattalattia on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto! Keraamisen laatan etuja ovat pitkäikäisyyden ja vedenkestävyyden lisäksi sen ympäristöystävällisyys ja paloturvallisuus. Lämmönjohto-ominaisuuksiensa ansioista laattalattia on erinomainen valinta silloin, kun asumisen mukavuutta halutaan viedä uudelle tasolle asentamalla tilaan lattialämmitys.  Laattalattia ei säikähdä aikaa tai auringonvaloa ja pysyy muuttumattomana ilman huoltamista. Myös puhtaanapito on helppoa.

Laminaatti

Eipä unohdeta edullisuutensa ja lähes rajattoman kuosivalikoimansa vuoksi vuodesta toiseen suosionsa säilyttävää laminaattia! Laminaattilattian asentaminen on helppoa ja nopeaa. Laudat kiinnitetään toisiinsa taittamalla laminaattilaudan sivuilla olevat pontit yhteen. Liimaa tai muita kiinnitysaineita ei tarvita.

Hybridilattia – kosteudenkestävä laminaatti!

Aqua 4 on lattialaminaatti, joka on kehitetty kestämään kovaa kulutusta ja kosteutta kaikissa kuivissa sisätiloissa. Tavallista laminaattia huomattavasti paremmin kosteutta kestävä hybridilattia on oivallinen valinta esimerkiksi eteiseen tai harrastetiloihin, jossa lattioille saattaa päätyä myös roiskevesiä. Kosteudenkestävyys tekee myös puhtaanapidosta helppoa, ja Aqua 4 kestääkin myös höyrypesurilla puhdistamisen. Kuosit ovat ajattomia ja aidon puun näköisiä, joten ne sopivat erinomaisesti suomalaisiin koteihin. Myös asennus käy sujuvasti, sillä Click It-pontin ansiosta erilistä saumojen liimausta ei tarvita. Alla  kaksi useista eri kuosivaihtoehdoista.

 

Vaikka tässä tekstissä keskitymmekin lattiamateriaaleihin asennuksen ja lattian uusimisen näkökulmasta, aina ei  kuitenkaan välttämättä tarvita kokonaan uutta lattiaa. Vanha puulattia saa uutta loistoa ja pitkää ikää uuden maalipinnan myötä! Myös puiset portaat voidaan usein raikastaa ja uudistaa maalaten.

Kokeile, suunnittele – me autamme!

Autamme mielellämme löytämään kotiisi sopivimmat ideat ja lattiaratkaisut.  Lattiaviikkojen tarjoukset ovat voimassa huhtikuun 2022 loppuun saakka – laitetaan myymälässä sisustusideat lentämään! Meiltä  saat myös näytepalat, joiden avulla voit kokeilla kotona, miltä materiaali ja kuosi näyttävät tilassa, johon lattiaa ollaan uusimassa.

Tutustumisen arvoinen asia lattiaremonttia miettiessä on myös Värisilmä-rahoitus, jonka avulla voit nopeuttaa isojen ja pienten sisustushaaveidesi toteuttamista: